Zvěř

Přírodní podmínky v České republice umožňují život rozmanité fauně. Druhová pestrost i početní stavy zvěře jsou dynamickým procesem, a tak se v průběhu několika desetiletí v reakci na změny životního prostředí vyskytovaly na našem území jednotlivé druhy zvěře v často odlišném zastoupení. Kromě druhů původních, bylo v průběhu staletí na území českého státu dovezeno velké množství druhů nepůvodní zvěře.

Například za vlády Karla IV. byl dovezen a v bažantnicích chován bažant.

Od nás se do celé Evropy rozšířila ondatra, kterou na zámečku v Dobříši vysadil hrabě Colorado Mansfeld.

Dovezení mufloni, daňci i jelen sika v naší přírodě velmi rychle zdomácněli.

Do volné přírody se koncem dvacátého století dostal z farmových chovů norek americký.

Podstatně se zvýšily stavy psíka mývalovitého, mývala severního, šakala obecného, vlka nebo rysa.

Naopak některé druhy zvěře z našich honiteb vymizely. Dnes v naší přírodě nepotkáme zubra evropského, ojediněle medvěda hnědého naopak téměř vyhubený bobr se opět vrací do našich řek.

Ještě před 20-ti lety byla u nás vzácná labuť nebo krkavec a dnes jsou běžnými obyvateli naší přírody. V poslední době sledujeme také rozšíření kormoránů a volavek do míst, kde ještě před pár lety byli k zahlédnutí jen velmi vzácně.

V roce 1949 psal významný myslivecký odborník prof. Komárek o černé zvěři, které hrozilo vyhynutí, a předpokládal, že se v roce 2000 nebude prase divoké na našem území vyskytovat. Opak je pravdou a dnes stojíme opět před problémem, jak účinně stavy černé zvěře redukovat. Obdobně jako prase divoké způsobuje škody na zemědělských a lesních kulturách jelen sika japonský, jehož stavy se neustále zvyšují.

Za zvěř jsou považovány podle zákona o myslivosti vyjmenované druhy volně žijících živočichů, které jsou rozděleny podle toho, zda je možné je obhospodařovat lovem nebo je lovit nelze, ale z důvodů ochrany spadají pod zákon o myslivosti. Konkrétní doby lovu jednotlivých druhů zvěře jsou uvedeny ve vyhlášce č. 245/2002 Sb. Kromě orebice horské a špačka obecného, u kterých doba lovu nebyla stanovena z důvodů, že Česká republika v době příprav ke vstupu do EU nepožádala Evropskou komisi o jejich zařazení mezi lovné druhy v souladu se směrnicí Rady č. 79/409/EEC, o ochraně volně žijících ptáků